Oktatók

Image

Bonczók-Sáfrán Dominik

Művészeti vezető, Oktató

Zalaegerszegen születtem, és egészen ovis korom óta táncolok, szüleimnek azóta is hálás vagyok, hogy beírattak néptáncra. Együttesi pályafutásomat a Zalai Táncegyüttesben kezdtem, majd a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium tanulójaként felkerültem Budapestre. 2016-ban csatlakoztam a Szilashoz, majd 2020-ban végeztem a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncos és Próbavezető szakán. A Szilasban négy csoportot, az Apró, Nagy, Ifjúsági és Cifra Szilast tanítom párommal. 2022 szeptemberétől tánckarvezetőként is tevékenykedek a Szilasban. Munkám során fontosnak tartom, hogy az együttesbe járó táncosok örömmel és lelkesedéssel éltessék tovább hagyományainkat, így teljes részét alkothassák a mi családunknak!

Image

Bonczók-Sáfránné Kun Lilla

Művészeti vezető, Oktató

Kilenc évesen kezdtem néptáncolni, és azóta az életem is a tánc köré épült. Tanulmányaimat a Magyar Táncművészeti Egyetem mesterszakán, néptáncpedagógus szakirányon fejeztem be 2020-ban. A néptánchoz szorosan kapcsolódó magyar népviseletek gyűjtése és rekonstruálása is az életem fontos részét képezik. Az együttesben 2008 óta táncolok, és 2013-ban vettem át az első csoportomat. Párommal jelenleg a Nagy és a Cifra Szilas csoportokat tanítjuk. Az itt végzett munkánk mellett az iskolákban és óvodákban is fontos célunknak tartjuk a néptánc fejlesztő erejének bemutatását és alkalmazását.

Image

Bódis Barbara

Oktató

Hat évesen kezdtem el táncolni a szülőfalumban Péteriben, alapfokú művészeti iskola keretein belül. Azóta szerves része az életemnek a tánc. Az együttesben 2010-ben kezdtem el táncolni és majd 10 éven keresztül voltam aktív táncosa a felnőtt tánckarnak.

Egyetemi tanulmányaim elején még bizonytalan voltam, hogy merre szakosodjak, az azonban biztos volt, hogy pedagógus szeretnék lenni. 2015-ben lehetőséget kaptam az együttesben, hogy besegítsek óvodai szakkörökön, valamint az akkori Apró csoportban Kun Lilla mellett. Elég hamar el is dőlt a "sorsom", hogy az én korosztályom az óvodás gyermekek. 2019 óta újra a szülőfalumban élek, ahol önállóan vezetek néptánc szakköröket, valamint 2 éve a helyi művészeti iskolában néptáncot oktatok az alsós, illetve a felsős korosztálynak is.

Az egyetemen óvodapedagógus szakon végeztem, ahol a szakdolgozati témám és egyben a legfontosabb szívügyem a népi gyermekjátékok fejlesztő hatása volt. Jelenleg a másoddiplomámat szerzem az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, "Népi gyermekjáték, néptáncpedagógus, hagyományismeret oktató" szakirányú továbbképzési szakon, ahol tovább szeretném kutatni a népi gyermekjátékok tanításának módszertanát, valamint azok használatát a tánc előkészítésében.

Image

Farkas Viola

Oktató

Öt éves óvodás voltam, amikor a szüleim beírattak a Szeged Táncegyüttesbe táncolni, ekkor kezdődött a kapcsolatom a néptánccal, népi kultúrával. Később a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosa és oktatója lettem, miközben elvégeztem a Magyar Táncművészeti Egyetem alap- és mesterképzését. 2021 májusa óta a Magyar Állami Népi Együttes táncosa vagyok.

Eddigi pedagógiai pályám során óvodástól az ifjúsági korosztályig tanítottam gyermekeket. Csoportvezetőként fontos feladatomnak tartom, hogy a népi játékok és a tánc elsajátítása mellett a gyermekek megtapasztalják a közösségbe tartozás élményét.

Image

Haraszti József

Oktató

Haraszti József vagyok tizenhat éves koromban kezdtem el táncolni szülőfalum Maconka együttesében. Tudásvágyam miatt gyorsan felkerültem a Nógrád Táncegyüttes ifjúsági csoportjába,

ahonnan egyenes út vezetett a felnőtt együttesbe. A középiskola elvégzése után felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetemre, majd felköltöztem a fővárosba.

Munkám során nagy figyelmet szentelek annak, hogy a tanítványaim jól érezzék magukat a foglalkozásokon és megéljék azt amit csinálnak.

Image

Józsa Tamás

Oktató

Gyerekkorom óta táncolok, kamaszkorom óta tanítok. A Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem, Kétszeres "Aranysarkantyús táncos" vagyok és a Népművészet Ifjú Mestere. Óvodástól felnőtt korig minden korosztályban tanítok és koreografálok. Célom, hogy tanítványaim örömmel és felszabadultsággal merülhessenek el a néptánc élményében és válhassanak próbáról próbára egyre jobbá és teljesebbé.

Image

Tomin Orsolya

Oktató

Elsős koromban találkoztam először a néptánccal akkori iskolámban, majd ennek köszönhetően kerültem a Szilas székházának falai közé is 2015-ben. A fellépések, versenyek és próbák mellett 2017 körül kezdtem az akkor még Pöttöm csoportban segítő oktatóként tevékenykedni.

Jelenleg a Kis Szilas oktatója vagyok Józsa Tamással és tavaly a Mozdonyvezető Tagóvodában foglalkoztam az óvodás korosztállyal is. 

logo white

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.