Csoportok

PÖTTÖM SZILAS (ovisok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK: 17.00 - 17:45
oktató: Bódis Barbara

A Pöttöm Szilas csoport a legkisebb (kisiskolás, ovis) táncosok csoportjából tevődök össze, hogy az óvodás korú gyerekek még több figyelmet kaphassanak. Így ez lett a "belépő" csoport, ahol a foglalkozásokat teljesen a picik igényeire lehetett szabni. A jelenleg 15-20 fővel működő csoport célja, hogy a gyerekek első élményeiket megszerezhessék az énekkel, tánccal kapcsolatban, ügyesedjenek, jól érezzék magukat. Koruknak megfelelően sok a játék, melybe beleszövődnek népi játékok, körjátékok, párválasztó, kiszámoló játékok, énekek, mondókák és játékos ritmusgyakorlatok.

APRÓ SZILAS (1-2. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK: 17:00 - 17:45
oktató: Farkas Viola, Haraszti József

Az Apró Szilas csoport olyan 1-2. osztályos gyermekekből áll, akik a gyermekjátékokon keresztül már megismerkedtek a néptánc alapjaival, és tudásukat konkrét táncanyagok elsajátításával mélyítik. Természetesen a technikai és táncos fejlesztés mellett a népi gyermekjátékok továbbra is nagy szerepet kapnak a foglalkozásokon. Ebben a korban megtanulnak közösségben, csapatként létezni. A közösen megélt programok, fellépések, táncházak során barátságok alakulnak az apró táncosok között, melyek a próbatermen kívül is szorosan összefűzik a csoport tagjait.

KIS SZILAS (3-5. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK: 16:30 - 17:30
oktatók: Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

A Kis Szilas csoportja olyan 3-5. osztályos gyermekekből áll, akik a gyermekjátékokon keresztül már megismerkedtek a néptánc alapjaival, és tudásukat konkrét táncanyagok elsajátításával mélyítik. Természetesen a technikai és táncos fejlesztés mellett a népi gyermekjátékok továbbra is nagy szerepet kapnak a foglalkozásokon. Ebben a korban megtanulnak közösségben, csapatként létezni. A közösen megélt programok, fellépések, táncházak során barátságok alakulnak az apró táncosok között, melyek a próbatermen kívül is szorosan összefűzik a csoport tagjait.

NAGY SZILAS (6-8. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK 17:00 - 18:45
oktatók: Tomin Orsolya, Józsa Tamás

A Nagy Szilas csoport olyan tehetséges, sokszínű és ambiciózus gyerekekből áll. A a következő gondolatok a táncosok fejében születtek meg, mikor a csoportról kérdeztük őket:

 „Ami igaz, az igaz, néha összeveszünk egyes dolgokon, de a vége mindig ugyanaz. Az, hogy megbocsátunk a másiknak és végre kibékülünk. Ránk aztán tényleg illik az a mondás, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért. Szerencsére mindenki másmilyen, mert különben elég unalmas lenne az élet. 
 
„Amit nagyon megszerettem, az a közös éneklés, jókedv, és hogy több barátot is  szerezhettem. Imádok néptáncra járni, mert mindig együtt táncolunk, jól érezzük magunkat és Orsi és Tomi bácsi mindig segítenek, ha kell. Ha nagyobb leszek, szívesen tanítanám a kicsiket, mert nagyon sokáig szeretnék még néptáncolni.”
 
„Én azért szeretem ezt a csoportot, ezt a közösséget, mert nagyon összetartó. Mert itt jóban vagyunk egymással, nagyon sok barátom van, és mert mind szeretünk táncolni, és meg szeretnénk tanulni. Mert érdekel minket a kultúra. Ha vannak is konfliktusok, mindig békülés a vége. Sokat énekelünk, és táncolunk. 
Mi tényleg egy csapat vagyunk!”

IFI SZILAS (9-11. osztályosok)

Próbák: KEDD, CSÜTÖRTÖK 17:30-19:30
oktatók: Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

Az Ifi Szilas csoport komoly előképzettséggel rendelkező kamasz, 14-16 éves táncosokból áll. Repertoárjukban szerepelnek Alap, Kalocsa, Moldva, Veresegyház, Rákospalota, Magyarbőd és Tövishát. Tudásukat már párhuzamosan, egyszerre több tájegység táncával bővítjük, a ritmikai és technikai képzés mellett. Stílusérzékük már megalapozott, egyéni előadásmódjuk az improvizatív táncolás során megmutatkozik. A próbák hangulatát felszabadultság, jó hangulat, nevetés, elfogadás, kitartás, elhivatottság és kreativitás jellemzi. A csoportban nagy hangsúlyt fektetünk a közösséghez tartozás, és az ezáltal nyújtott élmények kihangsúlyozására, így a táncosok részt vesznek az együttes programjainak szervezésében, a ruhatár rendben tartásában, illetve a fiatalabb csoportok koordinálásában. 

FELNŐTT TÁNCKAR

Próbák: Kedd-Csütörtök: 19:00-21:45
oktatók: Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

Felnőtt csoportunk fiatal felnőttekből és a velük újonnan egyesített ifjúsági csoportból tevődik össze. Előképzettségük színvonalas a korábbi komoly technikai képzésnek köszönhetően. A csoport tagjai a sokéves közös munka során szerzett, egyre bővülő tudásukat nagy sikerrel kamatoztatják a színpadon és azon kívül is. Rendszeres résztvevői regionális országos és nemzetközi fesztiváloknak.  A próbatermen kívül is sokat találkoznak táncházakban, nyári táborokban, karácsonykor együtt indulnak betlehemezni, húsvétkor locsolkodni. Jelenlegi repertoárjukban többek között Vitnyéd, Ördöngösfüzes, Sárpilis, Moldva, Nyárádmagyarós, Méra és Rimóc is fellelhető.

CIFRA SZILAS

Próbák: SZERDA: 18.00 - 20:00
oktatók: Bonczók-Sáfránné Kun Lilla, Bonczók-Sáfrán Dominik

A néptáncban nincs korhatár.

Szülői csoportunk az együttesben táncoló gyerekek hozzátartozóinak unszolására jött létre. A legbátrabb emberek járnak ebbe a közösségbe, akik felnőtt fejjel, (legtöbben előképzettség nélkül) vágtak bele a néptánc általi mozgáskultúra-fejlesztésbe. Heti egy próbán tréninggel, technikázással, tánctanulással és játékokkal fejlesztik önmagukat, és a közösséget, olyannyira, hogy jelenleg a csoport több, mint 30 főt számlál. Nem számít, hogy ki honnan jön, mi a foglalkozása, vagy, hogy hány évvel a háta mögött érkezik a próbaterembe. Csak az számít, hogy mozogni szeretne, ezt jó társaságban tenné és érdekli a néptánc és népzene világa. A csoportban nincs korhatár, és alapvetően kezdő felnőttek számára jött létre.

logo white

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Budapest XV.kerületében a kulturális és civil élet kiemelt résztvevőjévé, mozgatórugójává és formálójává vált. A honlap összegzi az együttes működését.